When City Matters

September 7, 2010 § Leave a comment

το κείμενο συνέταξε και επιμελήθηκε για λογαριασμό του cityfairytale, ο ‘eco junkie’Η Christie Walk είναι ένα συγκρότημα συλλογικής κατοίκησης, μέσης πυκνότητας, στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αυστραλιανής οργάνωσης “Αστική Οικολογία Αυστραλία” (Urban Ecology Australia) για να αποτελέσει παράδειγμα κατοίκησης για την προώθηση της φυσικής και παράλληλα φιλικής προς των άνθρωπο αστικής ανάπτυξης. (περισσότερες πληροφορίες για το θεσμό της συλλογικής κατοίκησης μπορείτε να βρείτε εδώ)

Η έκταση που καταλαμβάνει η γειτονιά είναι 2000τ.μ. και αποτελείται από 27 νοικοκυριά και περίπου 40 κατοίκους. Συγκροτείται από 4 αστικές κατοικίες, 6 διαμερίσματα, 4 αχυρένια αγροτόσπιτα, έναν κοινοτικό κήπο για καλλιέργεια και χώρους κίνησης για τους πεζούς. Σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα Ecopolis-Architects και τα ζητήματα που κλήθηκε να απαντήσει ήταν η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, η ανακύκλωση και χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και η δημιουργία φιλικών προς το χρήστη δημόσιων χώρων. Το αποτέλεσμα ήταν μία πρότυπη γειτονιά συλλογικής κατοίκησης όπου οι ενεργειακές απαιτήσεις όλων των κατοικιών μειώθηκαν με τη χρήση παθητικού ηλιακού σχεδιασμού, υλικών με πολύ υψηλες μονωτικές ικανότητες και φωτοβολταϊκών.

Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι των κατοικιών είναι φτιαγμένοι από πορώδες σκυρόδεμα μεγάλης θερμοχωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το υλικό απορροφά την ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια την αποθηκεύει και την αποδίδει σταδιακά στο εσωτερικό του σπιτιού, όταν η εξωτερική θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας πέφτει. Έτσι μειώνονται οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας περιορίζοντας κατά πολύ την κατανάλωση ενέργειας.

Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Christie Walk περιλαμβάνει υψηλή περιεκτικότητα από “fly ash”, που δεν είναι άλλο από την τέφρα που απελευθερώνεται κατά την διάρκεια της καύσης παραγώγων του άνθρακα, από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Με τη χρήση του “fly ash” στο μίγμα, μειώνεται σημαντικά η χρήση σκυροδέματος το οποίο εξάλλου θα παρήγαγε επιπλέον εκπομπές άνθρακα για την παραγωγή του.

Η παραγωγή ενέργειας δεν θα μπορούσε να μην είναι σημαντικό κομμάτι του έργου. Φωτοβολταϊκά πάνελ είναι εγκαταστημένα στις οροφές των κτιρίων, εν είδη στεγάστρου, επιτελώντας διττή λειτουργία: σκίαση και παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και ηλιακοί θερμοσίφωνες για την τροφοδοσία με ζεστό νερό.

Τα φυτά αποτελούν και αυτά αναπόσπαστο στοιχείο της Christie Walk. Στην ταράτσα του συγκροτήματος διαμορφώθηκε ένας κήπος με οπωροκηπευτικά, ενώ κληματαριές στα μπαλκόνια του 2ου και 3ου ορόφου δημιουργούν σκιά το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα, αφήνουν το φως του ήλιου να μπει στα διαμερίσματα. Το νερό της βροχής συλλέγεται σε μια δεξαμενή 20,000 λίτρων που βρίσκεται μέσα στο έδαφος και χρησιμοποιείται τόσο στο πότισμα των κήπων όσο και στις τουαλέτες των κατοικιών.

Στο εσωτερικό των κατοικιών γίνεται εκτεταμένη χρήση υλικών που δεν εκπέμπουν φορμαλδεΰδη (οργανική ένωση με τύπο CH2O). Τα δάπεδα των περισσοτέρων σπιτιών είναι καλυμμένα από φιλικό προς το περιβάλλον μουσαμά ενώ άλλα είναι φτιαγμένα από μπαμπού. Η χρήση PVC περιορίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ η ξυλεία που έχει χρησιμοποιηθεί προέρχεται από καλλιέργειες πεύκου. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο ξύλο και για να περιοριστούν οι απώλειες θερμότητας χρησιμοποιούνται διπλά τζάμια.

Ο αερισμός των σπιτιών είναι ελεγχόμενος και η παροχή φυσικού αέρα είναι συνεχής. Καθαρός αέρας, ο οποίος ψύχεται καθώς περνάει μέσα από τις εξωτερικές φυτεύσεις, εισέρχεται από τα παράθυρα που είναι τοποθετημένα στο χαμηλό σημείο του κτιρίου εξαναγκάζοντας στην ουσία τον εσωτερικό, ζεστό αέρα να βγει από τα υψηλότερα παράθυρα, επιτυγχάνοντας έτσι την αδιάκοπτη ανακύκλωση της εσωτερικής ατμόσφαιρας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το 40% των παραγόμενων ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη, προέρχεται από τα νοικοκυριά. Τα σπίτια στην Christie Walk απαιτούν για τη λειτουργία τους μικρότερη κατανάλωση ενέργειας με αποτέλεσμα να εκπέμπουν και λιγότερους ρύπους. Τέλος, μία ακόμα κατασκευαστική βελτίωση εφαρμόστηκε σε αυτή τη γειτονιά συλλογικής κατοίκησης, Τα περισσότερα σπίτια στην Αυστραλία κατασκευάζονται με ένα χρονικό προσδόκιμο ζωής τα 25 περίπου χρόνια. Στην Christie Walk το λάβανε σοβαρά υπόψη τους και δημιουργήσανε κατοικίες με ορίζοντα τα 100 χρόνια.


πηγές: http://sustainablecities.dk, http://www.urbanecology.org.au/Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading When City Matters at το παραμυθι της πολης.

meta

%d bloggers like this: