…στη Masdar City

October 2, 2010 § Leave a comment

Ιανουάριος 2033. Μια παράξενη κινητικότητα ξημερώνει στην πόλη. Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της Masdar και τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για την πρώτη επίσημη Μέρα Των Έξω. Οι πύλες έχουν ανοίξει, και μαζί με το πλήθος που συρρέει από κάθε γωνιά της χώρας, εντός των τειχών έχει εισβάλλει και η σκόνη της ερήμου. Η General Electric, έχει αναλάβει να καθαρίσει εξ’ ολοκλήρου την πόλη και όλα τα συστήματα αναπαραγωγής περιβάλλοντος· δύσκολο έργο. Η απώλεια έστω και μίας ρομποτοώρας κοστίζει στην οικονομία της περιοχής εκατομμύρια φωτοδολάρια.

Ο καταμερισμός καθηκόντων, μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής: General Electric – γενικός καθαρισμός, Mitsubishi, και Rolls-Royce – περιφρούρηση γενικού στρατηγείου, Mitsui και Fiat – οργάνωση και εξοπλισμός μονάδων καταστολής, ΜΙΤ – προμήθεια και εγκατάσταση extra συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής συμβάντων, BP – προμήθεια και ανεφοδιασμός των μονίμων κατοίκων της πόλης, με φορητές κάψουλες δημιουργίας μικροκλίματος, Total S.A. – έλεγχος συστήματος διοδίων και πλήρης καταγραφής DNA επισκεπτών και Royal Dutch Shell (η εκτελούσα χρέη πρόεδρου το τρέχον εξάμηνο) – γενικά καθήκοντα οργάνωσης και διοίκησης του εγχειρήματος.

Η άποψη για το άνοιγμα των πυλών στους Έξω συναντούσε πολλές αντιδράσεις όχι μόνο ανάμεσα στους διαχειριστές της Masdar, αλλά και στους κατέχοντες ισχυρή οικονομική θέση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό στερέωμα. Όλα τα τηλεοπτικά και διαδικτυακά κανάλια της υφηλίου είχαν απευθείας μεταδόσεις από το κεντρικό στρατηγείο· και δικαιολογημένα. Η πρώτη – που αποδείχθηκε και τελευταία – απόπειρα εξωστρέφειας της πόλης, όταν γιόρταζε τα δέκατά της γενέθλια το 2023, κατέληξε σε παγκόσμια πολιτικοοικονομική κρίση. Ένα συμβάν ήταν αρκετό για να παραλύσει την παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής σχεδόν για ένα μήνα και να προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Δεκάδες επιχειρήσεις τότε, είχαν απειλήσει με πάγωμα της λειτουργίας τους, μέχρι και κλείσιμο των θυγατρικών τους, εάν η διοίκηση της πόλης δεν μπορούσε πλέον να εγγυηθεί την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Εξάλλου, αυτό ήταν και το προνόμιο της Masdar· η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος που να μπορεί να παρέχει, εκτός των διάφορων φορολογικών και άλλων ελαφρύνσεων, ασφάλεια απέναντι στις πρακτικές εκείνες – αργίες, απεργίες, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις χώρων, συλλογικές διεκδικήσεις – που παρακωλύουν την αδιάλειπτη λειτουργία των εταιρειών.

Το 2023, το άνοιγμα της πόλης είχε γίνει χωρίς πολλές προφυλάξεις. Τα μέτρα που είχαν λάβει οι αρχές – ιδιοκτήτες ήταν αρκετά, όχι όμως τόσο αυστηρά. Οι φήμες και οι πληροφορίες για χτύπημα στην πόλη είχαν κυκλοφορήσει αρκετό καιρό πριν, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι το σύστημα προστασίας θα αποδεικνυόταν τόσο ανεπαρκές. Μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Δικαίωμα στην Πόλη κατάφεραν, άγνωστο πως, να βγάλουν άδεια εισόδου και τελικά να εισέλθουν στη Masdar. Στόχος τους; Όπως έγραψαν στην προκύρηξη τους που δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα στον ηλεκτρονικό τύπο ABU DHABI PRESS,

«Η αφύπνιση των πολιτών όλου του κόσμου για το δικαίωμα στην πόλη. Δικαίωμα, που στις συνειδήσεις των μελών της οργάνωσης έχει διττή διάσταση: δημοκρατικό δικαίωμα για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και θρησκεύματος, στην ελεύθερη και καθημερινή διακίνηση μέσα και έξω από την πόλη Masdar, και δικαίωμα των μόνιμων κατοίκων της Masdar στη συλλογική διαχείριση της πόλης τους. Δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, δικαίωμα στον ελεύθερο χώρο, δικαίωμα στον ελεύθερο λόγο, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ».

Μεσάνυχτα, και η Masdar έχει αδειάσει. Οι πύλες έκλεισαν και τίποτα δεν έμεινε που να θυμίζει την πρωινή κινητικότητα. Όλα πήγαν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο και η αυριανή μέρα θα βρει την πόλη ανακουφισμένη από αυτά που φοβόταν. Οι περισσότεροι κάτοικοι, εξαντλημένοι από την ένταση της ημέρας, έχουν αποσυρθεί στα σπίτια τους. Δεν είναι και μικρό πράγμα να σε βγάζουν από την καθημερινότητά σου! Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλά να κάνουν σήμερα το βράδυ. Η απόφαση του κέντρου διοίκησης ήταν να παραμείνουν κλειστές όλες οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες της πόλης, πρωτοβουλία που βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους κατοίκους. Τα τελευταία φώτα σβήνουν, οι τελευταίες πόρτες κλείνουν, και τα ελικόπτερα κάνουν μία τελευταία αναγνωριστική πτήση πάνω από τη ναρκωμένη πολιτεία. Η ησυχία που επικρατεί στους κοινόχρηστους δρόμους της πόλης, γεμίζει με αισιοδοξία και τους πιο επιφυλακτικούς. Ίσως, σε κάποια χρόνια, να ξαναγιορτάσουν την δεύτερη επίσημη Μέρα των Έξω.

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading …στη Masdar City at το παραμυθι της πολης.

meta

%d bloggers like this: